2012. augusztus 3., péntek

Gyurta és Magyarország

Az egész ott kezdődött el, hogy Czene Attila beolvasott egy sms-t, rögvest Gyurta győzelme után. Ezzel megindult a hihetetlen és megmagyarázhatatlan fika-hullám: előbb az index publija kötött bele érthetetlen módon friss olimpiai bajnokunkba, majd Aczél Endre rúgott bele egy akkorát, hogy azt már a jobbos bloggerek sem hagyhatták szó nélkül.Miközben az ország bal és jobboldala egymásnak feszül, azért eltűnődtem: már egy olimpiai aranynak sem lehet örülni? Ez az ember feljut a világ csúcsára, egy olyan eredményt ér el, amire (nyilván naivan) elhiszem, hogy egymást ölelve koccint emeszpés a fideszessel, mn-es a népszabissal, bayerzsolt az aczéllal, és még a jobbikosok is megeresztenek egy félszeg mosolyt a ballibsi zsidó médiamunkások felé, erre tessék. Cseh Lacitól mindenki elvárta az aranyat, és majd' levették a fejét, amikor formán kívül, döntőt sem sikerült elcsípnie. Akkor a telhetetlen magyar csak elégedett egy kicsit, amikor a Gyurta elsőként ér be? Nyilván nem, sőt az eufória napjait is megfertőzi féltékenységével, savanyúságával.
Őszinte leszek, némileg aggódtam Gyurtáért, hogy mit-hogyan fog majd reagálni az őt ért "vádakra", erre belebotlottam a következő hírbe: a tragikus hirtelenséggel elhunyt norvég riválisának ajánlja fel aranyérme másolatát.

(...)

Lelki szemeim előtt látom Aczél Endrét, ahogy a képmutató Gyurtát szapulja, aki nem elégszik meg az épphogy megnyert olimpiai érmével, még a norvég közvélemény figyelmét is magának követeli ezzel az átlátszó, beképzelt húzásával.

Sőt, M.P. is megjeleníti "Gyurta és a Világ" c. írását, ahol bizton állítja, egy magyar utcaseprőben is biztos van ennyi empátia, csak szegény nem tudja kinyilvánítani azt a norvégok irányában.

Gyurta meg hazajön, és folytatja, ahol abbahagyta: edz, és telibeszarja a magyar médiát. Mert máshogy már olimpiai bajnokként sem lehet itthon megmaradni.


4 megjegyzés:

  1. Kedves Pijer, az a pláne, hogy - bár a nemes szándékaidat nem kétlem - te is csak tovább dagasztod azt a sarat, ami ellen elvileg épp felszólalsz. Vagy rosszul látom?
    Janó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Janó,
      Sajna ez egy olyan téma, amelyben ha az ember felszólal, már valamennyire dagasztja a sarat. Nem akartam szóvátenni, de túl sok csapból folyt, nem bírtam megállni a véleményezést :)

      Törlés
  2. Szia Peti,

    M.P. irónia - és én egészen mást éreztem ki belőle mint te. Valószínűleg nem sikerült jól, mert nem te egyedül érted félre. Számomra egyértelmű volt.
    Számomra nagyon szép volt és szellemes.

    BTW, engem hidegen hagy ez a hajcihő, elsősorban ez óta:
    http://www.boxingsocialist.com/profiles/blogs/the-olympic-dealer-interview-with-ngel-heredia

    Gergő

    VálaszTörlés
  3. Igen, tudom; azért nem is arra reagáltam egyedül. Elolvastam, gondoltam egy szokásosnál gyengébb véleménycikk. Csak aztán észrevettem, milyen tömeges felháborodást vált ki, és ilyenkor irónia ide, irónia oda, de mégis rosszul csinált valamit ha tömegek értik félre. Én jól láttam hogy M.P. elismeri Gyurtát, de valahogy mégsem értette meg a nagy többség.

    VálaszTörlés