2012. augusztus 5., vasárnap

A hobbit trilógia. Miért?

Már lassan egy évtizede, hogy a filmek okozta hatalmas Gyűrűk Ura láz lencsengőben van (2003-as filmről beszélünk), azóta a rajongók alig tudnak a seggükön maradni, így elkészítették a maguk kis előzményfilmjüket, amely az első könyv eseményei előtt valamivel játszódnak. Érthető hát a lelkesedés, amikor jött a bejelentés: (valamikor) jön a Hobbit, a Gyűrűk Ura előzményfilmje. És habár Guillermo Del Toro ülhetetett a rendezői székbe, Peter Jackson producerként azért jelen lehetett.

A forgatókönyv adaptálása és egyéb nézeteltéresek miatt aztán a premier dátuma csúszott, így Del Toro 2010-ben kiszállt a buliból: ismét Jackson kezébe került Középfölde. Ezt már minden rajongó üdvözölte, a Gyűrűk Urában megszokott "production movie"-k is megjelentek youtube-on, egyszóval minden jel arra mutatott, a trilógiához méltó előzményfilm készül. Kisebb viták akadtak, például a 48 fps-es rögzítést illetően, de a panaszkódokat letorkollták, mondván: az emberi szem nem képes érzékelni a különbséget (a hagyományos filmek 24 kocka/másodpercben vannak felvéve).

Kijött az első trailer is, amely bebizonyította a filmek és trailereik közti misztikus kapcsolatról alkotott elméletemet: rossz film, jó trailer, jó film, rossz trailer. Legalábbis a Gy.U. idején egyik trailertől sem esett le az állam, de a filmeket nagyon szerettem. Most is így volt, a törpöket idétlennek láttam, a Gandalf és Galadriel közti, románcnak tűnő izét abszurdnak éreztem, szóval nem vett meg kilóra. De ez csak tovább erősítette a tudatot: jó film lesz.

Aztán jött a sokk: amit korábban tagadtak, az nemrég valósággá vált, és a Hobbit valóban trilógia lesz. A tény, hogy két részre szedik, még elviselhető lett volna, hiszen a sztori a Harry Potter esetében sem vette zokon a szakadást, és van annyira érdekes a Hobbit cselekménye, hogy két darabban elmesélve is lenyűgözzön. Na de trilógia?

Igazából két verzióm van, miként viszik ezt véghez, és tartok tőle, hogy a második fog beigazolódni.

(1)

A könyvet háromfelé vágják. Így a trilógia első része lesz a filmtörténet egyik legunalmasabb alkotása: Gandalf érkezésétől mondjuk a ködhegységi balhéig (mondjuk, mert az jó cliffhangeres befejezés lenne) egy, azaz EGY dolog történik (trollokra gondolok). Ezt leszámítva csak Bilbó lovagol a pónin, és bőrig ázik, valamint nevenincs királyságokon ügetnek át. A második részben már talán több akció lesz, Gollam, a wargok, Beorn, a Bakacsinerdő-beli kaland (Setéterdő, ki melyik fordítást szereti) mind izgalmas jelenet lehet. És akkor itt vágjuk is el, mert akkor a befejező részre egy nagy büdös semmi sem marad. Így már csak a tündekirálytól (Thranduil ha emlékezetem nem csal) való menekülés, Tóváros és Smaug, no meg az Öt Sereg Csatája marad hátra. A történések tehát javarészt  a második kettő filmre korlátozódnának, ami egy két részes filmnél nem is lenne baj, de így az első rész fájdalmasan unalmassá válhat

(2)

Amikor a szerzői fantázia a kellőnél több szabadságot kap. Ilyen volt a Gy.U. trilógiában a buckamanó és Bombadil átugrása, Arwen kameója, Szarumán halála Vasudvardon, vagy a Megye megszállásának teljes átugrása (utóbbinál ugyanakkor megértem, hogy terjedelmi okok miatt muszáj volt átírni a könyvet néhol). És ilyen lehet a Hobbitban Szauron, a Mágus szerepeltetése. Gandalf ugye sokszor eltűnik a sztoriban, és csak homályosan célozgat küldetésére, viszont a lelkesebb rajongók (és olvasottabbak) tudják, hogy igen sok minden  történt Bilbó kalandja közben is. Szóval az MGM feltehetőleg rájött, hogy Jackson és a tolkieni világ milyen jól csapolható kettős, így kicsikarták a trilógiát a nagyjából egy Gy.U. könyvnyi (!) eseményből.

Persze ez mind spekuláció, én továbbra is bízom benne, hogy Jackson hozza a Gy.U. filmek színvonalát, és szinten tartja az érdeklődést is, még ha az első (decemberre kiírt) film a fentiek alapján egy kicsit unalmasnak is ígérkezik. Csak győzzük kivárni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése