2012. február 16., csütörtök

A legjobb öt remix!

Sokáig úgy gondoltam, hogy a remix a legszörnyebb dolog ami egy jó számmal történhet, de idővel be kellett látnom, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. Persze létezik stílus, ami kopírozásból-butításból ötös (repp mondjuk), de azért gyakran belefutunk meglepően áthangszerelt, írt dalokra, amik néha még az eredetinél is jobbnak tűnnek. Kedvenc ötös lista, avagy a legjobb átdolgozások:

1. Cure - Purple Haze


Nem vagyok egy nagy Cure rajongó, és Jimit, a szám eredeti szerzőjét is inkább neve mintsem zenéje után ismerem, de ez a szám halálos mindkét előadótól. Itt az oridzsinál.

2. Skye- Feel Good Inc.


Bevallom őszintén, imádom a Morcheebát, de amíg meg nem találtam ezt a nótát, Skye (az együttes énekesnője) nevét és szóló munkásságát bezony teljes balladai homály fedte. Hál' Istennek, a köd szétfoszlott, a Gorillaz zenéjét pedig sikerült átírni egy "blub-blub" gitár aláfestette mennyei, mézes-mázos, zöldparkbanelnyúlósfelhőnézős dallá.

3. John Frusciante - I feel love


Bocs, kicsit maradok a nyálvonalon. Frusciante vagy RHCP nélkül amúgy sincs toplista (és a sokak által kedvelt Ramones feldolgozást azért sem rakom ide, mert szar), de tény hogy fura egy Donna Summer átdolgozással szerepelni. Flea basszusáról ugye nem kell külön beszélnem.

4. Gorillaz - Crystalized


Damon Albarn csúnyán visszafizeti, amiért két helyezéssel ezelőtt megerőszakolták egyik legnevesebb számát, és lecsap a "one-hit-wonder" csapat XX-re. Szokásos melakolikus ouououou-zás a refrén, de mégis zseniális! Akárcsak az eredeti. Nem?

5. Gnarls Barkley - Reckoner


Radiohead cover is szinte kötelező. Hát még milyen! Elsőre elrettentem, ki ez a Thom Yorke és Chris Martin egyvelegénél is kappanabb hangú csávó, aztán rá kellett jönnöm, hogy egy zseni. Bár sorrend nincs, messze a legjobb mindközt- tán még az eredetinél is...


+1 R.E.M. - Wicked Game


Szégyen s gyalázat! Kész a lista, és ekkor döbbenek rá, hogy a valaha létezett legjobb eredeti-átdolgozás kettős kimaradt. Annyira jók, hogy mindketten teljes pompájukban szerepelnek a posztban... persze ehhez Helena Christensennek is van némi köze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése