2011. szeptember 21., szerda

Obama cipője


A postaládába beejtett szóróanyagok ritkán okoznak derűs pillanatokat, ez alól kivételt jelent a "Trend magazin", ami különféle cipőket kínál az óvatlan hazaérkezőnek. Hogy ez miért érdekes? Hát ezért itt:

A cucc egyébként német származású; nem tudom, a demokraták és/ vagy Obama talált betöltetni kívánt piaci rést a német cipőpiacon, de valljuk meg, ez elég viccesen fest. Nem is beszélve a zöld "O" betűről, ami akár egyszerre simulás az ország népszerű zöld pártjához.

De hogy ne tegyem teljesen érdektelenné és értéktelenné a posztot, gyorsan csatolok egy rövidke eszmefuttatást.

Képben vagytok a palesztinok ENSZ kérelméről?
Lényegében annyit kell tudni, hogy a nem létező palesztin államot nemzetközi és Izraellel kötött egyezmények közt lavírozva (na jó, néha keresztül) államként ismernék el, amivel nem teljes jogú, de pl. Vatikánhoz hasonló résztvevője lehetne a szervezetnek.

Ehhez persze a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának jóváhagyása kell, csakhogy ha egyország is megvétózza, a kérelem ugrott, és a palesztinok folytathatják szélmalomharcukat.

Vagy mégsem?

A helyzet ugyanis a következő: Amerika kijelentette, hogy ők bizony elutasítják a palesztinok indítványát, ezt a döntést azonban -nem véletlenül- nagy vita előzte meg a kormány berkein belül. Ez azonban nem segítene az USA amúgy sem felhőtlen viszonyán az arab világgal. Viszont ellenkező esetben (vagyis az USA jóváhagyása során) Izrael joggal gondolhatná, hogy szövetségese derekasan átvágta a palánkon, és imígyen a Közel-Keletre néző, jól bejáratott talpalatnyi földje is veszélybe kerülne a nagyhatalomnak.

Nem könnyű a helyzet, ráadásul ha minden igaz, a 15 BT-tag közül 9 (köztük Kína és Oroszország) támogatni fogja a palesztinokat, így amazok az USA vétóját joggal -és kajánul- aposztrofálhatják mint a "palesztin autonómia legfőbb gátlója"; ez pedig már világméretű ellentétek szíthat nagyhatalmak közt.

És egy végső elem, ami tovább árnyalja az amúgy is bonyolult képet. Törökország nyitogatja csipás szemét, felszámolja a hadsereg befolyását, és erős marokkal ragadja meg a golyóját az arab tavasz után gyengén maradt államoknak. Persze csak diplomáciai mogyorózásról van szó, "gyere és legyél a szövetségesem, amíg szépen mondom" stílusban.

Izrael viszont keményebb szorítást kap.

Erdogan elnök ugyanis - a tavalyi segélyflotta- incidensre hivatkozva, ami 9 török halálát okozta- kijelentette, ha Izrael nem kér bocsánatot ill. kompenzálja az elhunytak családjait, az bizony a két ország viszonyának elmérgesedéséhez fog vezetni.

Ennél mondvacsináltabb okot még a Blikk sem szerválna, hogy bemocskolja Győzikét. Egyszerűbben: Izrael jót derült a dolgon, mire a törökök kiutasították a nagykövetet Ankarából, felfüggesztettek számos kereskedelmi kapcsolatukat, majd kijelentették: a következő segélyflottilla már török zászló alatt hajózik Gázába. Ja, török hadihajókkal.

Szóval: az USA, bár amióta beletenyerelt a közel-keleti forró pitébe, folyamatosan megégette a kezét, most került csak igazán kellemetlen helyzetbe. Az arab világ amúgy sem kedveli annyira, a palesztinok kérelmét vétózva pedig bizonyára divat lesz az utolsó tégláig lebontani mindegyik KFC épületét. És mindeközben az ENSZ második legerősebb és legnagyobb hadserege csöndben besétál a térségbe, térdre borítja az országokat, és Palesztina mellé áll. Szegény USA!

Lehet, hogy Obamának inkább tényleg cipőboltot kellett volna felfuttatnia.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése