2011. szeptember 18., vasárnap

Édes-savanyú kínai, etióp módra

2 millió etióp lakos áttelepítéséről dönthet a kínai kormány az elkövetkező héten. Ahogy azt az index fotóriportjában láthattuk, egy közel két millió fő befogadására alkalmas lakótelep áll szinte üresen Ordos városa mellett. Most úgy tűnik, mégsem marad sokáig lakatlan a vidék: etiópok százezrei költözhetnek a lakásokba.

Vegyes érzelmekkel reagáltak a kínai lakosok
- Éppen a napi híreket olvastam, amikor ráleltem a fotóriportra. Hihetetlen, hogy egy nagyvárosnyi épület áll lakatlanul!- méltatlankodott Meles Zenawi miniszterelnök.- Rövid tanakodás után táviratoztunk a kínai kormánynak, hogy lenne egy nagyszerű ajánlatunk a számukra. A többi azóta már történelem.- mondta Zenawi.
A miniszterelnök elképzelése szerint közel két millió szerencsés etióp lakost költöztetnének be Ordos városába 2012 januárjában. Értesüléseink szerint a tervezet ezen részét mindkét érintett szívesen fogadja, de vannak bizonyos paragrafusok, amikben nehezebb lesz megtalálni a közös nevezőt.

Wen Jiabao, a Kínai Népköztársaság elnöke kifogásolhatónak találta azt a bekezdést, ami az etióp lakosok élelmezését illetné. A tervek szerint ugyanis a már a városban élő kb. 200 ezer kínai lakos lenne az afrikaiak tápláléka. Zenawi tréfásan megjegyezte, hogy így új értelmet nyerhetne a "leugrok egy kis kínaiért" szófordulat.

Sokan már most szívesen költöznének

Zenawi tervei meglehetősen ambivalens érzelmeket váltott ki a világ közvéleményéből. A legtöbb emberjogi szervezet tiltakozik, de vannak szakértők, akik megfontolnák a tervezet kannibalisztikus kitételeit is. Steve Murdock neves demográfus szerint "win-win" helyzet áll elő. Ahogy Murdock látja, két millió etiópnak jelentősen javulhatnak az életkörülményeik, reményt adva az amúgy gazdaságilag szenvedő államuknak. Emellett a kínaiaknak egyrészt nem kell, hogy főjön a fejük a város benépesítésével, és olcsó munkaerőhöz is juthatnak. Ráadásul a túlnépesedés ütemét is lassíthatná a kínai állampolgárok melegételként való szervírozása.

A selejtes, de húsos egyedek kerülének elsőként sorra

Meglepő módon maguk a kínai lakosok támogatják leginkább a tervezetet. - Ha a Népköztársaság megköveteli, mi készen állunk feláldozni magunkat.- nyilatkozta örömmel Li Jung Po, aki egyike azoknak, akik az indítvány elfogadása után előbb- utóbb az etiópok étlapján végeznék. Djemba Ghaouri ismert etióp publicista azonban kételkedik az ötlet sikerességében. - Semmi kedvem nincs sok ezer kilométerre a hazámtól kicsi, sárga embereket ropogtatni. Ha mindenképpen kordában akarják tartani a népszaporulatukat, deportálják ide a lakosaikat! És különben is, mi van, ha nem is finomak? - tette fel a költői kérdést Ghaouri.

Hamarosan élettel telivé válhat a kísértetváros

Persze a tervezet sok egyéb kérdést is felvet, melyek eleddig megválaszolatlanok maradtak.Senki sem tudja például, milyen szisztéma szerint választanák ki a két millió szerencsést, ki fizetné az utazásukat, illetve milyen körettel ehetnék a kínait. Ezekre és más, hasonlóan égető kérdésekre vélhetően választ kapunk a jövő hét folyamán, amikor is a kínai kormány napirenden kívül tárgyalja meg az etióp telepesek kérdését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése