2012. május 5., szombat

bang bang...

...klub

már kábé egy hónapja kísért, talán régebb óta is. először édesanyám emlegette őket, mint valami hibbantakat, akik lelövetik magukat a harctéren. aztán jött a füles (kösz, vikesz), hogy a történetükből csináltak filmet is. a találkozás elkerülhetetlen volt.

na de kik ezek? négy fotós, akik dél-afrikában dolgoztak együtt háborús fotósként a 90-es évek első felében.ami tény, hogy egyikőjüket lelőtték, másikójuk öngyilkos lett, de a többi kettőt sem kímélte a sors: akna csonkolta láb, vagy négy lövés, és hasonló finomságok.

itt van két kép ebből az időszakból, pulitzer díjas mindkettő:



no, amilyen csapnivaló a film, annyira magával ragadó négyük története. a fényképezés, mint a valóság teljes és igaz megörökítője igazán nem hagy nyugodni. itt most nem akarok arról vitázni, hogy ki hogy értelmezi a képet- kicsit sántít, de Thomas Mann szerintem megmagyarázza helyettem:

“In books we never find anything but ourselves. Strangely enough, that always gives us great pleasure, and we say the author is a genius.”
 miért jó ezt csinálni? miért jó vásárra vinni a bőröd? tényleg csak szenvedélybetegség, vagy csak szimpla adrenalifüggőség lenne?


látni embereket meghalni, szenvedni, sírni, és mindeközben kívülállónak maradni. közben pedig megcsinálni a tökéletes képet, ami a szó nélkül is elmesél mindent. nem egy rendezvényen álldogálni huszadik fotósként, tolongani hogy megcsináljuk szinte ugyanazt a képet. biztos annak is megvan a szépsége, de semmi életszaga nincs, az is fix. 


de amikor egyedül vagy, sodródsz az emberekkel, az eseménnyel, és te magad is veszélyben vagy esetleg- akkor fotózni igazán nagy kihívás. szerintem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése